Recycling Magazine Benelux over Van Tuyl Metaalrecycling
Onderstaand verhaal is geplaatst in Recycling Magazine Benelux 07 – 2019.
De MKZ-crisis (Mond- en Klauwzeer) van 2001 is er indirect verantwoordelijk voor, dat Ferry van Tuyl in de metaalrecycling terecht kwam. Zes veemarkten – ook die in Den Bosch – werden gesloten en de openlijke markthandel in vee droogde nagenoeg volledig op. Ferry, die een aardig handeltje in konijnen en kippen had opgebouwd: “Ik moest dus wat anders…
Aanvankelijk ging hij – geboren in 1988 in Geffen – mee met zijn vader, die boer en veehandelaar was, naar de veemarkt in Den Bosch. Ja, de handel zat er al jong in bij Ferry. Door de eerder genoemde crisis werd Ferry gedwongen zijn horizon te verbreden en hij volgde met succes een opleiding voor timmerman. Op zich natuurlijk helemaal niks mis mee, maar niet wat hij echt zocht. Ferry: “De handel zit mij in het bloed en dat wist ik toen ook al. Ik kon veel beter handelen dan leren, want dat laatste daar was ik nou zacht uitgedrukt geen uitblinker in.”
Boerderij
Zijn eerste locatie bevond zich op het boerenbedrijf van zijn ouders in Geffen. Ferry: “Heel kleinschalig, het was niet meer dan een soort container, waarin ik het materiaal opsloeg en met als enig materieel een olie lekkende heftruck zonder stuurbekrachtiging. Leuk als je er op terug kijkt, maar heel blij met alle huidige ontwikkelingen.” Hierna volgde een zwerftocht, met zeven verschillende locaties in acht jaar! “Allemaal op huurterreinen, onder meer in Heesch en dan nu een echte eigen werf hier in Oss. Dit gaf mij echt een goed gevoel: eigen werf, eigen terrein.” Nou lijkt dit terrein aan de voorkant helemaal niet zo groot, maar er ligt een flinke ruimte achter. Totaal 4.000 vierkante meter. Daarnaast huurt Van Tuyl Metaalrecycling ook nog twee andere terreinen in Oss. Terwijl Ferry ondertussen even twee klanten helpt, heb ik de gelegenheid even rond te lopen en wat foto’s te schieten. Mooie afgescheiden ruimtes voor de verschillende materialen, vloeistofdichte vloeren, geijkte weegbrug, voldoende ruimte om met het materieel te kunnen manoeuvreren en een flinke overdekte hal voor de non-ferro sortering en verwerking. Daar tussendoor medewerkers die mij allemaal vrolijk groeten. Je merkt dat de onderlinge sfeer prima is en er een, zoals dit zo mooi heet, open bedrijfscultuur heerst. Fijne collega’s en plezier in je werk is voor elk bedrijf goed!
Sterke groei
Vanaf het begin zat de groei er hier aan de Lekstraat al goed in, begrijp ik van Ferry. “Ja, dit ging allemaal al prima. Maar vorig jaar met de bouwvak viel het kwartje – nou zeg maar rustig de euro – pas echt onze kant op. Een grote metaalrecycler hier in Oss sloot toen de poorten en dit hebben we gemerkt. Waren we daarvoor blij met zeg zeven tot tien klanten per dag, toen werden het er dagelijks zo maar veertig tot vijftig of nog meer. Onze omzet is hierdoor de afgelopen periode verviervoudigd! Dat was voor ons een gigantische sprong. Het aantal medewerkers moest natuurlijk omhoog (hierover straks meer, red.) en ook hebben we goed in materieel geïnvesteerd.” Het werkgebied van Van Tuyl is weliswaar ruim, maar het meeste materiaal komt toch wel uit een actieradius van ongeveer tachtig kilometer om Oss. Ferry: “Dit is een gebied met veel industrie en ander bedrijfsleven en we hebben heel veel kleine handelaren en particulieren die bij ons leveren. Over grote afstanden slepen met materiaal is niet zo zinvol, bovendien zitten in die verder afgelegen gebieden ook weer andere collega’s. Nee, dit bevalt ons prima zo.”
Team
Terwijl hij nog even koffie bijschenkt, wil Ferry heel duidelijk zijn medewerkers prijzen. “Je kunt als ondernemer van alles bedenken en willen, maar het zijn de mensen die het doen en die het bedrijf kracht geven. Wij hebben een prachtig en goed opgeleid team van nu acht mensen. Ieder heeft zijn of haar eigen specialiteit in het geheel. Iedereen weet wat er moet gebeuren en iedereen is spontaan en ongedwongen klantgericht. Mensen komen hier graag en dat willen we absoluut zo houden.”
Tot de medewerkers van het eerste uur behoort zijn kameraad Twan van der Heiden, chauffeur en bedrijfsleider bij het bedrijf. Ook diens echtgenote Claudia werkt bij Van Tuyl en doet er alles wat met administratie, financiën enzovoort te maken heeft. Ferry: “Claudia is de financiële spil van ons bedrijf, zij regelt alles! Maar iedereen is belangrijk, niemand uitgezonderd. Verder betalen we eerlijke prijzen en rekenen direct af. Onze service naar de klanten gaat veel verder dan van negen tot vijf.”
MRF lid
Ferry is dit jaar met zijn onderneming lid geworden van de MRF. Wat zijn de beweegredenen hiervoor? “Tja, we groeiden sterk en dit doen we nog steeds. Hierdoor krijg je ook met andere bedrijven te maken en maak je steeds meer deel uit van de sector. Ik onderschrijf het belang van een goede brancheorganisatie, die de belangen van onze sector behartigt. Hiernaast wil ik ons netwerk in de branche uitbreiden. Meer collega’s ontmoeten, om mee van gedachten te wisselen, misschien van te leren en wie weet zaken mee te kunnen doen. Ik voel dat we nog lang niet aan het einde van onze ontwikkeling zijn.” “Ik hoop in elk geval dat we ons team kunnen behouden”, geeft Ferry toe. “Dit zorgt voor stabiliteit. Verder droom ik nog wel eens van een grotere werf, met een eigen kade direct aan voldoende diep water. En dan is er nog de wet- en regelgeving. Natuurlijk belangrijk als het goed doordacht is, maar er zitten toch wel eens rare kronkels in. Dat je vanuit de praktijk weet: dit werkt zo niet. Theorie en praktijk komen daardoor wel eens in onnodige conflictsituaties terecht. Dit kan toch beter, volgens mij.” Gevraagd naar wat hij het liefst in zijn vrije tijd doet: “Metalen sorteren en trailers slopen met de snijbrander.” Ja, dan ben je wel een echte metaalrecyler geworden!